Ако сте следили отблизо новините за най-големите терористични атаки в последните месеци, със сигурност сте виждали снимката на един мъж. За последно тя се появи като снимка на една от жертвите на атаката на летище „Ататюрк”, при която загинаха 42 души. Мъжът, обаче, се появи и като една жертвите от катастрофата на самолет на “EgyptAir” миналия месец, съобщава „Франс 24”.
Същият човек беше посочен и като един от загиналите при нападение над гей клуб във Флорида на 12 юни. Снимката му дори се появи сред тези на други жертви във видео на „Ню Йорк Таймс”.
 
Но това не е всичко. Мистерията се заплита още повече, когато става ясно, че същият мъж е загинал на 19 юни при стрелба на мексиканската полиция срещу протестираща тълпа. Първо той се появява като един от застреляните 8 души, а малко по-късно като полицейския началник, наредил стрелбата.
 


Почти веднага след катастрофата на египетския самолет Би Би Си съобщи, че този мъж не е сред загиналите и публикува обширен материал, в който обяснява как интернет тролове се надпреварват да наводняват виртуалното пространство с фалшиви снимки. Тогава, обаче, не стана ясна самоличността на въпросния човек.
 
Забелязано беше, че всички акаунти в социалните мрежи, които публикуват неговите снимки със съобщение, че е загинал, са базирани в Мексико.
 
След разследване екип на „Франс 24” се добрал до собствениците на акаунтите. Те им разказвали почти една и съща история. Мъжът от снимките ги измамил с пари като сумите не били много големи – до 1000 долара.
 
„Този мъж беше мой приятел, но ме измами с пари – мен и още поне 4 души, които познавам. Подадох граждански и криминален иск срещу него, но тъй като законовите процедури се проточиха, а той все още не ни е върнал парите, решихме да го накажем като пускаме снимката му онлайн. Целта ни е да съсипем репутацията му. Искаме целият свят да разпознава лицето му”, разказа един от потърпевшите.
 


Журналистите успели да се свържат и с „безсмъртния” тип, но отказват да разкрият името му. Той не отрекъл, че срещу него се водят процесуални действия. „Снимката ми е навсякъде заради някой, започнал да се шегува заради правен спор. Никога не съм докладвал хората, които го направиха, защото в Мексико нищо не се случва в такива случаи. Сега моята снимка се появява в няколко истории, които са много споделяни в Туитър. Свързах се с няколко медии като Би Би Си и Ню Йорк Таймс и ги помолих да изтрият снимката ми, но те не отговориха”, разказва той.

Превод и редакция: БЛИЦ