Разбули се мистерията с откритата жена на хърватски остров в Адриатическо море, която не помни коя е и как е попаднала там.

Както БЛИЦ писа на жената, за която се смята, че е на около 60 години, е оказана медицинска помощ, след като е била намерена на 12 септември на остров Крък в Северна Хърватия, се казва в изявление на местната полиция. Хърватските власти са разпространили снимка и описание на жената. Тя е със средно телосложение и висока около 165 сантиметра, с руса коса до раменете и сини очи.

„Тя говори английски, но не помни самоличността си“, казаха от полицията. "В момента се намира в болница и е в стабилно състояние."
Няколко души са се отзовали на призива на полицията за информация, но и досега самоличността на жената остава загадка.

Тя е забелязана на брега от рибар с лодка, който е подал сигнала, съобщава местния канал 24 Sata. 14-членен екип на хърватската планинска спасителна служба е успял да стигне до мястото, след като изминал през каменист и почти непристъпен терен почти 2 километра.

"Долу на брега открихме жена с леки наранявания, тя също имаше няколко драскотини и беше изключително дехидратирана и изтощена. Тя едва успя да поеме няколко глътки вода", е казал един от членовете на спасителния екип.

„Поставихме я на носилка, защото не можеше да ходи, и я транспортирахме до болницата“, обясниха от планинската спасителна служба. Жената не е знаела откъде е дошла или как е попаднала на острова, допълват спасителите. Тя нямала документи или мобилен телефон, а наблизо нямало кола или друго превозно средство.

Районът, където е намерена жената, е много скалист и практически недостъпен по море или пеша.
Крък е най -големият от хърватските адриатически острови и популярно място сред посетителите на страната.

След часове разследване хърватската полиция съобщи, че е установила самоличността на жената.

Полицията идентифицира жената като 57-годишната Даниела Адамцова от Словакия.

Самоличността й е установена, след като са били получени множество сигнали от Хърватия и чужбина.

Според медиите сигналът, разкрил нейната самоличност, е дошъл от САЩ, където тя живяла до 2015 г., след което се преместила в Ирландия. 
Когато била намерена на острова, Даниела не можела да си спомни дори името си. Тя е била без документи за самоличност и мобилен телефон.

По-късно полицията публикува снимката й с призив за съдействие за установяване на самоличността й.
Местните спасителни служби съобщиха, че жената е прекарала една нощ на морския бряг и е открита "изтощена, дезориентирана и с леки наранявания".

По-късно е транспортирана в болница в град Риека, а полицията определи състоянието й като "стабилно" и заяви, че социалните служби ще поемат случая, след като Даниела бъде изписана.