Депутатът от Държавната дума Алексей Журавлев предположи, че необичайно топлата зима в Русия се е случила заради САЩ. Изглежда американците тестват климатични оръжия у нас, което води до непоправими климатични промени, пишат руски издания. 

Депутатът изрази такава хипотеза в ефира на национално радио. Колко реално е съществуването на такова оръжие? В крайна сметка слуховете за появата и развитието му продължават повече от половин век. И много изследователи дори откриват резултатите от неговото приложение.

Трябва да се отбележи, че депутатът от Държавната дума Алексей Журавлев не е първият, който обвинява Съединените щати в климатичен удар.Миналия август в ефира на програмата "60 минути" той обвини американците за пожарите, причинени от климатично оръжие в Сибир и тропическите валежи в Москва.

А през 2017 г. депутатът от Държавната дума Екатерина Лахова обвини американско климатично оръжие в подкопаване на руската икономика. Урагани, торнадо, градушка с размерите на пилешко яйце - всичко това уж е изпратено от американците.

Междувременно манипулация на времето, за да се спечели война в историята, наистина е имало. От 1967 до 1972 г. американците провеждат операция във Виетнам, която е кръстена на анимационния моряк Попай.

Виетнамските партизани се движели по скритата пътука в джунглата Хо Ши Мин и американците не можели да ги засекат. По време на сезона на дъждове обаче те изстреляха няколко тона сребърен йодид в дъждовните облаци.

Тази смес предизвикала силни дъждове, които ерозирали пътища и комуникации в района, където се използвало климатичното оръжие. Въпреки тези трикове обаче Америка не можа да спечели войната във Виетнам.

И през 1977 г. ООН забрани използването на климатичните оръжия. Оттогава всякакви открити изпитания на климатични средства за атака са прекратени.Но минаха 20 години - и от 1997 г. отново започна да се говори за климатични оръжия. В Аляска започна строителството на комплекса HAARP.

На площ от 13 хектара има гигантски комплекс от 360 радиопредаватели и 180 антени, които заедно представляват огромен излъчвател на свръхвисоки честоти. Официалната задача на HAARP е да изследва йоносферата и да следва северното сияние.

Но на приказките, че са похарчени десетки милиарди долари за изучаване северното сияние, мнозина не вярват. На комплекса се приписва способността да изключва спътниците, да влияе върху умовете на хората и, разбира се, да променя климата на планетата с помощта на електромагнитно излъчване.

По-специално теоретиците на конспирацията обвиняват HAARP в провокирането на земетресение в Индонезия, което отне 200 живота през 2004 г.Но Русия, според теоретиците на конспирацията, не седи бездействаща. И там, където американците имат ужасния HAARP, руските военни имат "Сура". Мултифункционалният радиокомплекс официално е предназначен за изучаване на йоносферата. Построен е в района на Нижни Новгород. И много по-рано от американците - още през 1963г. Не се знае много за него.

Но през 2018 г. руски и китайски учени в "Сура" успешно проведоха серия от експерименти за промяна на състоянието на атмосферата. Над територия по-голяма от 100 квадратни километра са били наблюдавани електрически аномалии. Няма обаче по-подробна информация за този тест. И също така не е известно дали изследванията са проведени за мирни или военни цели.Американските общественици в обвиненията си не изостават от руснаците - например американският учен Скот Стивънс обвини Русия в създаването на пагубния ураган Катрина през 2005 г. А ЦРУ казва, че климатичните оръжия от Русия предизвикали необичайни студове в САЩ през 2015 година.

Най-трудната част в подобни обвинения е, че е невъзможно нито да ги потвърдим, нито да ги отречем. Официално никой не провежда подобни изследвания, а тези, които се провеждат, са строго секретни.

Но, както знаете, колкото по-тайна е разработката, толкова повече интерес предизвиква. Следователно климатичните оръжия ще продължат да вълнуват умовете, оставайки като котката на Шредингер - както съществуващите, така и несъществуващите в действителност.

Превод: БЛИЦ