Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви по време на съвместна пресконференция с лидерите на европейските институции, че мигрантската криза по границите с Турция е "асиметрична заплаха" за границите на Европейския съюз, отбелязвайки, че Гърция и Европейският съюз няма да бъдат изнудвани, съобщава "Фокус", позовавайки се на гръцкия вестник Kathimerini.

"Това вече не е проблем с бежанците.

Това е грубият опит на Турция да използва отчаяни хора за промотиране на своята геополитическа програма и за отклоняване на вниманието от ужасната ситуация в Сирия", каза той пред журналисти на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, с които той обиколи гръцко-турската граница по-рано през деня.

Мицотакис заяви, че хората, които се опитват да влязат в Гърция през последните дни, не идват от разкъсаната от войната сирийска провинция Идлиб, а живеят безопасно в Турция от дълъг период от време.

"Европа няма да бъде изнудвана от Турция по въпроса с бежанците. Готови сме да подкрепим Турция в справянето с проблема с бежанците и да намери решение на главоблъсканицата в Сирия, но не при тези обстоятелства. Моето задължение е да защитавам суверенитета на моята страна, " той каза.

"За съжаление Турция се превърна в официален трафикант на мигранти", продължи той в коментари, направени на гръцки език, позовавайки се на официални изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и видеоклипове в социалните медии, показващи, че турски служители предлагат безплатни превози до гръцката граница.

Мицотакис повтори, че Гърция ще защитава своята граница, която е и външната граница на Европейския съюз, като добави, че Атина очаква "осезаема солидарност" от Европейския съюз.

"Но нека бъдем честни. ЕС не се справи със задачата да разреши миграционната криза. Надявам се, че тази криза ще послужи като събуждане за всички", каза той, като отбеляза, че се надява настоящата криза да послужи като призив Европа да поеме своите отговорности.