В Бразилия бившата кметица кмет на град Бом Жардим Лидиан Лейте бе осъдена на 14 години затвор. 27-годишната жена си присвоила около 6 милиона долара от бюджета на града, след което изчезнала, като продължила да дава указания на сътрудниците на кметството чрез месенджър WhatsApp.
Лейте била избрана за кмет на един от най-бедните градове в щата Маранян в северозападната част на страната през 2012 г. пише Independent. Тя заместила на тази длъжност любовника си - 44-годишния Умберто Дантос дос Сантос, който е бил освободен от длъжността си поради подозрения за финансови измами. Веднага след като поела поста, младата жена назначила дос Сантос за главен съветник, след което фактически той отново започнал да управлява всички градски дела.

Двойката започнала активно да си присвоява средства от бюджета на града, главно от фондове, предназначени за финансиране на училищната храна за децата от семейства с ниски доходи. Именно оплакванията за липсата на храна в училищата, накарали властите да обърнат внимание на дейността на новия кмет. Освен това, жената активно се хвалела с богатството си в социалните мрежи.

"Преди да стана кмет бях бедна. Тогава имах евтина кола, а сега имам луксозна. Вероятно си заслужава да купя нещо по-скъпо. Слава богу, имам пари за това. Мога да си купя всичко, което искам, но какво казват за мен - не ми пука", споделя Лейте в Инстаграм, докато все още е кмет.

През 2015 г. Лейте и Дос Сантос се разделили, а мъжът подал оставка като съветник на кмета. След известно време излязла заповед за ареста на Лейте, но тя се укрила, премествайки се в столицата на щата град Сан Луис. В същото време жената продължила да изпраща съобщения и заповеди на подчинените си, настоявайки, че тя остава кмет и им забранява да комуникират със служителите на прокуратурата.След 39 дни полицията успяла да арестува Лийте. Разследването срещу кмета и нейния съветник продължило две години, след което присъдата бе произнесена. Кметицата получи 14 години затвор, а Дос Сантос, който все още е на свобода, е осъден задочно на 17 години и девет месеца затвор.

Превод и редакция: БЛИЦ