Президентът Владимир Путин предложи ръководителят на Федералната данъчна служба Михаил Мишустин да поеме поста на министър-председател на Русия.

„Президентът Владимир Путин проведе работна среща с Михаил Мишустин и му предложи да заеме поста министър-председател. След получаване на съгласието му, той внесе кандидатурата на Мишустин за поста министър-председател за разглеждане от Държавната дума“, се казва в съобщението на пресслужбата на Кремъл.

След срещата си с държавния глава, Мишустин е отишъл в парламента. 

Междувременно стана ясно, че председателя на парламента е свикал извънредно заседание на Съвета на Държавната дума, което се провежда в момента. В него участва ръководителите на всички фракции на Думата.

Михаил Мишустин е роден на 3 март 1966 година в Москва. През 2989 година завършва Московския държавен технологически университет СТАНКИН, а през 1992 година изкарва аспирантура. Мишустин е доктор на икономическите науки.През август 1998 година е назначен за зам.-директор на Държавната данъчна служба на Русия. В периода 1999-2004 година е зам.-министър по данъците и таксите.
 
През март 2008 г. е избран за президент на UFG – една от най-големите компании в Русия, които работят в сферата на управление на активи и преки инвестиции.
 
От 6 април 2010 година поема ръководството на Федералната данъчна служба.

Автор е на много монографии. Награждаван е с ордени.

Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес на среща с президента министър-председателят Дмитрий Медведев съобщи, че ръководеното от него правителство подава оставка.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ