Мобилните телефони могат да предизвикат кожна алергия, предупредиха изследователи. Прекомерната употреба на джиесеми води до т.нар. мобилен дерматит, твърдят лекари от Британската асоциация на дерматолозите, съобщи TechNews.bg.
Симптоми на заболяването са червени обриви по ушите и лицето. Изследването е показало, че то засяга само хора, които използват продължително време мобилен телефон. Причина за алергичната реакция е никелираната повърхност на апарата.
Често пациенти с подобни симптоми са се обръщали към лекарите, но досега специалистите са се затруднявали да определят характера на странните обриви.
При мобилния дерматит, се появява червен обрив на местата от лицето, които са били в досег с металната част на телефона, обясняват лекарите. Теоретично, обрив може да възникне и по пръстите на ръцете, ако човек често пише SMS-и с металната клавиатура на хендсета.
Никелът се използва в най-различни продукти – от мобилни телефони до ювелирни изделия. По-рано тази година учени от Университета Браун в САЩ тестваха над 20 популярни модела телефони и откриха никел в половината от тях, припомня Ройтерс.  /БЛИЦ