Момиче намери странен предмет, наподобяващ пластмасов пакет, докато се разхождаше край брега на морето. Без да се замисля, то се навело с намерението да разгледа отблизо любопитната синя находка.
 

За щастие, баща й навреме забелязал какво се кани да направи и й забранил да доближава находката. С помощта на палки бащата вдигнал съществото и го отнесъл във водата.

Работата е там, че това, на което попаднало момиченцето, се нарича Португалска галера. Мекотелото прилича много на медузите. А отровата му е изключително опасна за всяко живо същество.Експертите казват, че ако човек бъде ухапан от Португалска галера, кръвното му ще падне мигновено, дишането ще се затрудни, а след това ще загуби съзнание. Възникналата белодробна недостатъчност може да доведе и до смърт.

В дадения случай рискът на летален изход бил много висок, тъй като детският организъм, за разлика от този на възрастните, не би могъл да се справи с мощната интоксикация.

Учените добавят, че в подобни случаи е добре ужиленото място да бъде промито бързо с морска вода, а за облекчаване на болката да се използва леда.

Превод: БЛИЦ