Тъй като Русия продължава да окупира стратегически важни позиции в Грузия, Съветът на НАТО реши вчера да преустанови редовните консултации с Русия в рамките на Съвета НАТО-Русия. Москва обаче демонстрира спокойствие.
В продължение на дни не беше ясно, кога и дали въобще руските военни сили ще се изтеглят от Грузия, както бе договорено между Москва и Тбилиси в мирния план, изготвен с посредничеството на Европейския съюз. Вчера вечерта обаче, след извънредната среща на външните министри на страните от НАТО, съвместно изявление на руския президент Дмитрий Медведев и френския му колега Никола Саркози даде повод за надежда в това отношение.

Москва обяви официално, че ще изтегли до петък войските си от Грузия 

на позициите им преди конфликта. Всички части на руския контингент, изпратени като подкрепление на руските миротворци в Грузия, ще бъдат изведени в Южна Осетия и в Русия, заяви Медведев в разговор, провел се по инициатива на френския президент. До този момент Русия избягваше да дава точна информация за военните си намерения в Грузия. Единственият източник на информация през последните няколко дни беше заместник-началникът на генералния щаб на руската армия Анатолий Ноговицин.

"Подчертавам още веднъж, че Русия ще продължи с изтеглянето на войските си от Грузия. Ще изпълним всички задължения, включени в мирния план, но ще сторим това за време, което отговаря на обстоятелствата", заяви Ноговицин вчера.

Явно във вторник обстоятелствата са позволили изтеглянето на руски танкове от грузинския град Гори, където бомбардировки на руските военновъздушни сили причиниха много жертви сред цивилното население.

Решението на натовските външни министри да замразят сътрудничеството на военния алианс с Русия заради кавказката криза, бе коментирано от руска страна по-скоро сдържано.

Това решение не представлявало сериозен разрив в отношенията между НАТО и Русия, каза представителят на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. "Много от заплахите по света засягат всички нас, не само отделни страни. НАТО води война в Афганистан, САЩ - в Ирак. Специално в Афганистан загубите са големи, положението там става все по-обезпокояващо. Това е факт. Факт е също, че НАТО би бил изключително затруднен в Афганистан без сътрудничеството на Русия".

Сътрудничеството на Русия с НАТО по отношение на Афганистан се състои в това, че страната позволява транспорта на стоки - хранителни продукти, гориво, резервни части. Страните-членки на НАТО, активни в Афганистан, са зависими от тази помощ и Русия знае това.

Русия знае също, че няма сила на света, която да я принуди да води каквито и да е преговори с грузинския президент Михаил Саакашвили, който постепенно губи популярност и в собствената си страна. Същевременно обаче руската либерална опозиция се събуди от дълбокия си сън, критикувайки руския подход в Грузия. Според опозицията чрез конфликта в Кавказ политическото ръководство на Русия е извело страната в състояние на международна изолация. /ДВ