Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова коментира напрежението между Белград и Прищина. Както БЛИЦ съобщи, в населената със сърби Митровица в Северно Косово, малко след 18:00 часа започнаха въоръжени сблъсъци и бяха пуснати сирени за въздушна тревога.

"Решението на "властите" в Прищина да започнат да прилагат неразумни дискриминационни "правила" за принудителна подмяна на лични документи и регистрационни номера на местни сърби от 1 август е още една стъпка към прогонването на сръбското население от Косово и изключването на Косовските сръбски институции, които гарантират защитата на правата на сръбските жители от произвола на прищинските радикали, оглавявани от "премиера" Албин Курти".

Косовските лидери знаят, че сърбите няма да останат безучастни, когато става въпрос за директна атака срещу техните свободи, и те умишлено ескалират ситуацията, търсейки военен конфликт.

Разбира се, Белград също е на мушката, като Западът иска да ги "неутрализира" с помощта на косовско-албански ръце. Призоваваме Прищина, САЩ и ЕС  да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово.

Този развой на събитията е поредното доказателство за провала на посредническата мисия на Европейския съюз. Това е и пример за това какво място е било отредено за Белград в Европейския съюз, де факто да се примири с липсата на права на своите сънародници", пише Захарова.