Да, ако запази перспективата за членство на изкуствено създадената от Дейтънското споразумение държава. Това твърди в анализа си политологът Емил Попов.
Днешната структура на Босна и Херцеговина е рожба на Дейтънското споразумение от 1995 година. Страната се състои от две автономни общности – Босненско-хърватската Федерация и Република Сръбска, в които живеят три етнически групи: босненци, хървати и сърби.
Макар и да сложи край на междуетническата война, споразумението от Дейтън съдържа в себе си и потенциала за разпадането на това малко или много изкуствено „творение”, наречено Босна и Херцеговина. За това предупреждава дори един от неговите архитекти – Ричард Холбрук. В резолюцията на Европейския парламент също се говори за „преход към напълно функционираща държава”, което логически изключва функционираща в момента държавна структура на федерално ниво.
Република Сръбска де факто е отделна суверенна държава.
Тя притежава свое правителство, парламент, знаме, а отскоро и свой химн. Макар и официално непотвърдени, слуховете за провеждането на референдум за отделяне на Република Сръбска не са съвсем безпочвени. В този дух е и изразеното намерение страната да създаде своя компания за пренос на електроенергия и така да постигне своята енергийна независимост от федерацията.
Евентуалното отделяне на Република Сръбска би подействало като катализатор на сепаратистките тенденции в останалата част на Босна и Херцеговина. Съюзът между босненци и хървати е всичко друго освен стабилен.
Създаването на хърватска република по подобие на Република Сръбска обаче е невъзможно, защото хърватите живеят разпръснати и не могат да формират единна териториална структура. Освен това Загреб едва ли ще подкрепи подобно развитие, рискувайки така отношенията си с Брюксел.
Има ли рецепта за спасяването на Дейтънския модел?
Реалната перспектива за членство в Европейския съюз би могла да предотврати дезинтеграцията на Босна и Херцеговина. Подписаното на 16 юни т.г. Споразумение за стабилизация и асоцииране, както и влязлото на 1 юли в сила Временно икономическо споразумение потвърждават тази перспектива.
Засилването на централните структури и създаването на единен либерализиран вътрешен пазар в страната са едни от условията на Европейския съюз. Ако тези условия бъдат изпълнени, перспективата за членство ще стане реална и тогава едва ли някой ще тръгне да „скача” от пътуващия към Брюксел влак. /Дойче веле