Медийната компания, собственост на магната Рупърт Мърдок "Нюс корпорейшън", която притежава bTV, временно спира продажбата на свои активи в Източна Европа, сред които телевизиите в Латвия, Сърбия и България, съобщи "Дау Джоунс", като се позовава на говорител на компанията.
Сделките временно са отложени заради състоянието, в което се намират финансовите пазари, заявяват от компанията. Това е втората сделка за изминалата седмица, която става жертва на кредитната криза, коментира "Дау Джоунс". Във вторник френската група за външна реклама JCDecaux и "Нюз корп" обявиха, че изоставят плановете си за съвместна дейност, и по този начин сложиха кръст на най-голямата компания в света за външна реклама.
Но Мърдок няма намерение да се оттегля от медийния сектор. Пред годишното събрание на акционерите той се закани да смачка конкуренцията и призна, че е заделил 5 млрд. долара "за черни дни". “Рекламният пазар отслабна и акциите ни паднаха с 60 на сто за една година, но ние сме подготвени. В много добри позиции сме и можем да издържим на продължителна рецесия”, твърди магнатът.
Миналия месец "Нюз корп" назначи "Джей Пи Морган" да замести фалиралата "Леман брадърс" за съветник по продажбата на телевизиите на компанията в Източна Европа, сред които е и bTV. Мърдок нае "Леман брадърс" в средата на юли, за да оцени пазарната стойност и стратегическите възможности на бизнеса му в Латвия, Сърбия и България. /БЛИЦ