Учени от Германия установиха, че нивото на водата в Мъртво море, което е всъщност езеро, намалява през последните три десетилетия със заплашителна скорост.
Продължаването на този процес може да има катастрофални последици за уникалното море. Работата на изследователите е публикувана в списание Naturwissenschaften, а резюме – на сайта на издателската къща Springer, която издава списанието.
В рамките на изследването учените са събрали данни за ерозионните тераси по бреговете на Мъртво море. Информацията за точното разположение на терасите е била получена с помощта на системата за глобално позициониране GPS. Използвайки тези данни, учените са изградили компютърен модел, свързващ промените в площта на повърхността на морето с обема. В резултат учените са установили, че през последните 30 години уникалното езеро е изгубило около 14 кубични километра вода.
Според изследователите основната причина за загубата не е глобалното затопляне, а по-интензивното потребление на вода в този район на Близкия изток. По-специално учените регистрират ръст на потреблението на вода за земеделски нужди от река Йордан, която се влива в Мъртво море, а също така развитие на добива на минерали от водата на Мъртво море. Според учените Мъртво море може да бъде спасено чрез създаване на специален канал, който да го съедини със Средиземно или Червено море, като това ще осигури приток на вода в Мъртво море, отбелязва ЛентаРу. /БЛИЦ