Туитър е ограничил обхвата на групата "разследващи журналисти" Белингкат. Основният акаунт на компанията вече не се появява в инструмента за търсене на приложението, пише businessinsider.com.

Не е ясно кога точно е направена промяната, но Елиът Хигинс, основателят на "Белингкат", пръв съобщи за нея в Туитър в четвъртък. Основният акаунт на "Белингкат" не се появи в няколко търсения, направени от Insider в Туитър в петък.

БЛИЦ припомня, че миналата година българинът Христо Грозев смени Хигинс като изпълнителен директор и председател на борда на организацията, която дори и според западни журналисти, всъщност е изцяло финансирана от ЦРУ. Преди няколко месеца Грозев бе обявен за федерално издирване от Русия.

Също така, "документалният филм" за шарани "Навални" с Христо Грозев спечели "Оскар".

Британски журналисти: ЦРУ финансира Bellingcat, за да подкопава правителства, които са независими от Вашингтон

Първият туит на Хигинс за премахването на акаунта дойде три дни след като Илон Мъск се усъмни в разследването на сайта за Маурисио Гарсия - стрелецът, който уби осем души в търговски център в Алън, Тексас на 7 май.

"Белингкат" съобщи, че Гарсия е имал татуировки със свастика и други нацистки символи и е публикувал, че е бял супремасист в руския сайт Odnoklassniki (OK).

"Дали историята не идва от "Белингкат", която буквално е специализирана в психологически операции?" - написа Мъск в Туитър. "Не искам да накърнявам чувствата им, но това е или най-странната история или е много лоша психологическа операция!"

 

 

Сайтът съобщи, че е открил акаунта на Гарсия в руската социална медия Odnoklassniki (OK), след като разследващите разкрили съществуването му пред "Ню Йорк Таймс". Стрелецът също така е публикувал документи, които го идентифицират.

"Белингкат" има златен бизнес акаунт в Twitter, но Хигинс закри и собствената си синя отметка след обвиненията, че историята му за стрелеца в мол в Тексас е била "психологическа операция".

Психологическите операции "псиоп" ("psyop") се определят най-общо като военни операции, предназначени да влияят върху емоциите и политическите убеждения на хората чрез пропаганда, но терминът "псиоп" често се използва от онлайн теоретиците на конспирацията, за да обвиняват правителството на САЩ в операции под фалшив флаг като терористични атаки и масови стрелби.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук