Международният валутен фонд /МВФ/ се съгласи да предостави на Сърбия допълнителни кредити в размер на общо три милиарда евро, макар че първоначално ставаше дума само за два милиарда евро /по данни на други агенции – два милиарда долара/. Това съобщи АФП, като се позова на министъра на икономиката на Сърбия Младжан Динкич.
По думите на Динкич МВФ предлага на Сърбия да получи два милиарда евро през тази година и още един милиард през 2010 г. Окончателните условия по кредита ще станат известни след приключване на всички преговори, които ще продължат десетина дни. По думите на Динкич МВФ може да вземе решение за предоставяне на кредита на Сърбия още на 18-19 март, съобщи Radio Srbija.
Вчера беше съобщено, че правителството на Сърбия е започнало официални преговори с МВФ за предоставяне на голям кредит. Тези средства ще бъдат използвани за борба със световната финансова криза, която засегна и балканските страни, посочва ЛентаРу. В частност БВП на Сърбия през тази година ще нарасне само с 0,5-1 %, макар че по-рано се очакваше ръст от 6%.
В средата на януари МВФ вече предостави на Сърбия кредит от 530 милиона долара. Те бяха използвани за правителствената програма в подкрепа на икономиката.
В условията на криза дейността на МВФ рязко се активизира. Организацията вече предостави кредити за десетки милиарди долара на развиващи се страни, които значително пострадаха от кризата. По-специално кредити получила Украйна, Беларус, Унгария, Исландия, Латвия и други държави. /БЛИЦ