Кризата на пазара на ипотечните кредите в САЩ ще струва на финансовите пазари предимно в Америка около 1 трилион долара. Фактът, че засега европейските банки не изглеждат засегнати в такава степен, се дължи на това, че още не са обявили подробните си резултати за тази година. Това се казва в последния доклад на МВФ за стабилността на световната финансовата система, разпространен снощи във Вашингтон.
Фондът прогнозира увеличена опасност от влошаване на икономическите условия в рамките на продължаващата криза, като последствията от нея ще стават все по-осезаеми и за Европа. “Международните финансови пазари продължават да са уязвими и са налице ясни признаци, че кризата може да се разпростре и да се превърне в криза на системата”, се казва в изявлението на МВФ. “Посредством спада на цените на недвижимите имоти и забавянето на темповете на икономическо развитие кризата от недостатъчната обезпеченост на жилищните кредити в САЩ сега се разпростира и върху други кредитни фондове”, се казва още в публикувания снощи в САЩ доклад на МВФ. В него се изтъква, че “днес банковият сектор е изправен пред голям натиск и пред невъзможност за привличане на нови капитали”.
Още през април МВФ прогнозира, че банките и другите финансови институции ще отчетат загуби от 1 трилион долара вследствие на кризата на ипотечния пазар в САЩ и продължава да поддържа тази прогноза в последния си доклад. В него просто се констатира, че банките вече напълно са осъзнали тези опасности и са отписали от активите си близо 500 милиарда долара. Освен това МВФ предупреждава, че опасността за кредитните пазари в САЩ сега се разпростира и върху други големи категории кредити /извън ипотечните/, като изразява особена загриженост за полудържавните американски колоси на ипотечното кредитиране Fannie Mae и Freddie Mac, които финансират половината от ипотечните кредити в САЩ. Същевременно в своя доклад рейтинговата агенция Moody*s подчертава влошеното качество на кредитния пазар в Западна Европа, който според оценките на Мууди*с се намира на най-ниското си ниво през последните пет години, тъй като икономиките на Западна Европа са изправени пред растяща инфлация и забавяне на темповете на развитие. Същевременно Мууди*с оценява като по-добро качеството на кредитния пазар в Източна Европа. Вчера властите в САЩ взеха решение да затворят още две банки First National Bank в Невада и First Heritage Bank в Нюпорт, Калифорния. Като първа стъпка към овладяването на кризата във финансовия сектор МВФ препоръчва да се спре тенденцията на спад в цените на недвижимите имоти в САЩ. /БЛИЦ