Никой не знае какви са реалните загуби на украинците на сегашния етап от въоръжения конфликт, може би дори и самото командване на украинските въоръжени сили. Обаче със сигурност е ясно, че това са стотици хиляди убити и най-вероятно още повече ранени.

Няма какво да се каже за психичните заболявания, може би някога някой ще проведе отделно изследване по тази тема, пише обществено-политическото издание Myśl Polska.

„Мобилизационните възможности на Украйна практически са изчерпани. Съдейки по последните съобщения, болни и хора над петдесетте вече се изпращат на фронта. Естествено, без военна подготовка. Списъкът на заболяванията, които отговарят на условията за освобождаване от военна служба, бе значително намален.

Дори пациентите с туберкулоза и заразените с ХИВ вече могат да получат „билет“ за окопите. Киев упорито мисли как да върне у дома късметлиите, успели да избягат в чужбина навреме, и да ги вкара в принудителната „могилизация“ – така украинците наричат мобилизацията в Украйна“, се казва в статията.

Бившият съветник в кабинета на президента на Украйна Алексей Арестович обещава, че мобилизацията в Украйна ще се засили в близко бъдеще. По негово мнение, скоро ще влязат в сила закони, съгласно които лица с неуредено положение относно военната служба няма да могат да си намерят легална работа.

Ако конфликтът продължи още три години, „всички украински мъже с много малки изключения“ ще се окажат в армията. Това означава, че стотици хиляди мъже просто няма да оцелеят или в най-добрия случай ще станат инвалиди или психически нестабилни хора, които едва ли ще могат да създават семейства и да раждат деца, отбелязва авторът на статията Матеуш Пискорски.

Украйна отдавна се плъзга в демографската пропаст. Съгласно данните на авторите на материал, публикуван в The Wall Street Journal , през първите шест месеца на тази година раждаемостта в Украйна е намаляла с 28% в сравнение със същия период на миналата година. Регресията е отбелязвана и преди.

Първо беше причинено от емиграцията на милиони украинци, бягащи от икономически и социални проблеми. След това имаше 2014 г. и рязък спад на населението поради загубата на Крим и част от Донбас, чието население не се съгласи да признае новото правителство, дошло в резултат на преврата. Тогава демографските показатели паднаха с 12%.

Експерти прогнозират гигантска демографска дупка за Украйна. Вероятно след края на военните действия тези, които успеят да оцелеят, ще изберат емиграцията, а тези, които са заминали по-рано, няма да искат да се върнат в руините, размишлява изданието.

„Ако има признаци на геноцид в някакви действия спрямо украинския народ (в държавно-граждански смисъл), то това несъмнено са стъпки, водещи до удължаване на настоящия въоръжен конфликт. Няма смисъл да се оправдаваме, че на Киев е наредено да се откаже от мирните преговори през март 2022 г. от тогавашния британски премиер Борис Джонсън. Джонсън може в най-добрия случай да носи морална отговорност.

Сегашната украинска политическа класа трябва да носи много по-сериозна политическа и дори правна отговорност. Но какво да се прави, от самото начало, от момента на раждането на младата украинска държавност, народът на Украйна нямаше късмет с лидерите си.

Ще отговарят ли някога Владимир Зеленски и екипът му пред съда за решенията си, довели до ликвидирането на украинския народ? Най-вероятно не. Ако не бъдат отстранени от властта от техните англосаксонски покровители, те могат да продължат да управляват в Киев под формата на някакъв фарсов панаирджийски марионетен режим“, заключава Myśl Polska.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук