Големият адронен колайдер (LHC) – най-мощният ускорител на елементарни частици, създаван някога – да същият, който е описан в романа на Дан Браун “Шестото клеймо” /който в романа създава антиматерия – открадват я тайнствени последователи на Ордена на тамплиерите, и изпращат свой човек да унищожи с нея Ватикана/ - истинският Голям адронен колайдер, който се намира край Женева, под границата между Швейцария и Франция, ще бъде официално открит и евентуално пуснат в действие на 21 октомври.
Това съобщи за РИА Новости руският участник в международния екип Александър Водопянов – шеф на отдела по физика на тежките йони в Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Според Водопянов, като начало по целия периметър на колайдера ще бъде пуснат сноп от протони от една от установките на съоръжението, наречена ALICE. Във връзка с въвеждането в работен режим на Големия адронен колайдер вече са разпространени множество легенди. Например, съществува мнението, че в ускорителя могат да възникнат черни дупки /описаната от Дан Браун антиматерия/ способни да унищожат не само съоръжението, но и да погълнат територията на Франция и Швейцария. С пускането на колайдера, учените се надяват да открият легендарната “Божествена частица”, възпроизвеждайки в лабораторни условия създаването на Вселената в резултат на Големия взрив. Учените не отричат, че по време на експеримента могат да възникнат черни дупки от антиматерия, но казват, че тяхното съществуване ще е изключително кратко. Досега са извършвани само “пробни пускове” на колайдера, които от научна гледна точка не представляват интерес, казва главният научен секретар на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна Николай Русакович.
РИА Новости припомня, че работата на Големия адронен колайдер развълнува особено феновете на сборните отбори на Турция и Германия, които на 25 юни играха на полуфинала на ЕВРО-2008. Тогава през второто полувреме феновете бяха разгневени от няколкоминутно прекъсване на телевизонната картина от швейцарския град Базел. Веднага възникнаха предположения, че именно колайдерът е предизвикал смущението. По-късно се установи, че то е причинено от силна буря. Прекъсванията на телевизионната картина продължиха плътно до края на мача. Междувременно на сайта LHCountdown.com тече непрекъснато ежесекундно отброяване на времето до пускането на колайдера. За отбелязване е, че този момент беше отлаган неколкократно, тогава броячът на въпросния сайт се занулява и започва да брои отново, отбелязва РИА Новости.

Големият адронен колайдер се създава от учени от много страни, включително и руски. Той е предназначен да осъществи сблъсък между снопове от електрони със скорост почти равна на скоростта на светлината. Ускорителят се намира в тунел с дължина 17 мили, което е приблизително колкото кръговата линия на Лондонското метро. Всеки протон ще извършва по тунела 11,245 кръга в секунда, а целият протонен сноп ще има кинетична енергия равна на тази на авионосец, движещ се с 11 морски възела. В тръбичките, по които се подават протоните е създаден вакуум близък до космическия. Общата дължина на свръхпроводимите кабели, подаващи електроенергия към ускорителя е равна на 6,8 пъти диаметъра на Земята по линията на екватора, а ако се вземе общата дължина на всички проводникови влакна, тя може да достигне пет пъти разстоянието до Слънцето и обратно и ще остане за още няколко “кръга” от Земята до Луната, сочи справката за Големия адронен колайдер, цитирана от РИА Новости. /БЛИЦ