Серията от провокации и въоръжени нападения срещу сърби през последните три дни в Косово показват, че Косово се превръща в огнище на тероризма, оценява сръбският експерт по международен тероризъм Драган Симеунович.
Според него случаят, при който албанец внесе противопехотна мина в кафене, пълно със сърби, сочи, че самоубийствените акции, характери за “Ал Кайда”, ще се разпространят на целите Балкани, пише сръбският вестник “Прес”.
“За разлика от политиците, разузнавачите и експертите по сигурността на Запад съзнават, че Косово може да се превърне в огнище на тероризма. Отдавна е известно, че “Ал Кайда” има дълбоки корени на Балканите, а там, където пусне корени, все някога се берат горчивите плодове. Косово е особено важно за “Ал Кайда”, тъй като там има големи международни сили, които са предизвикателна мишена. Освен това те много лесно влияят върху албанските екстремисти по криминалните и религиозните канали”, казва Симеунович. “Заместникът на Осама бин Ладен – Айман ас Зауахири, изпрати брат си да бъде един от командирите на Армията за освобождение на Косово /АОК/. Знае се, че и самият Бин Ладен е бил в Албания и то със сигурност не с цел туризъм”, продължава Симеунович.
Инцидентите започнаха в понеделник в Щръпце, когато в сръбско кафене беше арестуван Арбен Хису /24 г./, в джоба на който беше намерена противопехотна мина. Във вторник в Липлян трима сръбски младежи бяха нападнати и пребити с дървени пръти от група албанци, а в Гниляне Васко Арсич /24 г./ беше ранен от ”заблуден куршум при празненствата на косовските албанци”. В село Брод върху православната църква беше издигнато знамето на Албания, което беше свалено от полицията, пише вестникът. /БЛИЦ