Екояхтите бележат истинска тенденция в Италия, съобщи вестник „Кориеде дела сера“. Става въпрос за своеобразна зелена революция в сферата на яхтите. За нея допринесоха и ограниченията за плаване в много зони за моторните яхти, наложени от Министерството на околната среда.
Към всичко това се добавя и поскъпването на петрола. Групите за производство на яхти реагираха със собствени стратегии, за да намалят емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.
Ferretti Group, който е световен лидер в сферата на луксозните яхти, представи първия морски съд, способен да плава с „нула емисии на въглероден диоксид“. Става въпрос за 23-метровата яхта Mochi Long Range. Тя съчетава традиционния мотор с електрически. Когато яхтата плава, дизеловият двигател зарежда серия от специални акумулатори, които след това са в състояние да захранват електрическия мотор и да задвижват яхтата в продължение на 3 часа при скорост от 5 възела. Според представените от Ferretti данни, на практика един автомобил от типа Suv консумира много повече гориво, отколкото подобен вид яхта, която тежи 30 пъти повече.

И друг италиански гигант от сферата на яхтите – Azimut-Benetti, се движи по посока на екояхтите. В момента Центърът за изследвания и развитие на групировката разработва иновативна система за генериране на електричество на базата на fuel cell, или на батерии с гориво, произвеждащи ток. С тази технология е възможно да се премахнат напълно емисиите на въглероден диоксид, които се произвеждат при функционирането на климатиците, хладилниците и др.уреди, използвани в яхтите. /ПронтоСофия