Началникът на щаба на британската отбрана адмирал Тони Радакин коментира последните атаки срещу руския Черноморски флот. Той каза, че това е пример как Украйна запазва инициативата.

Отбелязва се, че Радакин е на посещение в Киев. Според него са обсъдили нови ангажименти за военна помощ, които били поети в Рамщайн и ще помогнат за „укрепване и поддържане на устойчивостта на Украйна през зимата и след това“, пише УНИАН.

Говорейки за последните удари по руския Черноморски флот, Радакин подчерта, че това е „пореден пример за това как Украйна държи инициативата“.

„Путин загуби контрол върху войната, която започна. Това посещение, заедно с посещенията ми през лятото, затвърдиха убеждението ми, че Украйна ще спечели. Обединеното кралство ще остане с нея на всяка крачка“, добави Тони Радакин.

От началото на пълномащабната война на Руската федерация срещу Украйна са нанесени много атаки срещу руски кораби. Може би един от най-известните случаи е потопяването на крайцера „Москва“ през април 2022 г.

Наскоро в сух док в окупирания Севастопол бяха ударени голям десантен кораб "Минск" и подводница, носеща крилати ракети "Калибър". С голяма степен на вероятност руснаците няма да могат да ги възстановят в близко бъдеще.

Общо до началото на мащабната инвазия Руската федерация имаше 13 кораба в Черно море. Според представителя на Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна Дмитрий Плетенчук към момента 5 от тези кораби не са боеспособни, а два от тях са практически унищожени.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук