Правоохранителните органи в Москва получиха днес над 130 фалшиви сигнала за бомби, заради които са били евакуирани около 100 000 души от летища, търговски центрове, училища, жп гари и административни сгради.  

"От началото на деня правоохранителните органи са получили над 130 съобщения за заплаха от взрив. От всички сгради бяха евакуирани около 100 000 души", каза представител на органите на реда.

Сред местата, за които са се отнасяли сигналите, са били четирите московски летища, пет жп гари, 15 търговски центъра, няколко хотела, над 20 училища и много други обекти. При никой от сигналите не са били открити взривни устройства.

Това е поредната и най-голяма вълна от фалшиви бомбени заплахи, откакто в началото на септември започна масово подаване на неверни сигнали за бомби. Фалшивите бомбени заплахи засегнаха десетки руски градове и причиниха значителни икономически вреди.

Директорът на Федералната служба за сигурност Александър Бортников каза вчера, че са открити четирима души, заподозрени за организиране на вълната от фалшиви сигнали за бомби. По думите му заподозрените са руснаци, които живеят в чужбина и имат съучастници в Русия.

Той заяви, че извършителите са използвали интернет връзки, за да подават сигналите, което ги прави трудни за откриване.