Украинската държавна компания "Нафтогаз" изплати изцяло дълга си към Русия за доставения през февруари газ, потвърдиха официално от "Газпром".
По-рано днес руският премиер Владимир Путин заплаши да спре доставките на газ, ако сметките не бъдат уредени до 7 март. Това стана след като "Газпром" съобщи, че е получил от "Нафтогаз" 310 милиона долара за доставения през февруари природен газ и че остава Украйна да плати още 50 милиона долара. От украинската газова компания обаче заявиха, че са изплатили напълно задълженията си според договореното.

"Въпросът е в това, че на седми март трябва да бъде извършено ново плащане на доставките на руски газ за Украйна. И ако резултатът от проведените силови акции и арестите на длъжностни лица е, че не се извърши плащане, това ще доведе до прекратяването на доставките на нашите енергоносители както за потребителите в самата Украйна, а може би и за потребителите ни в Европа", заяви руският премиер.

Путин подчерта, че подписаният между Москва и Киев договор напълно отговаря на руските интереси и случващото се в Украйна е "борба на конюнктурни интереси на отделни политици". /БЛИЦ