След призив в интернет, хиляди бежанци от различни региони на Турция са тръгнали към Одрин (Edirne), за да се опитат да преминат границата на път към Западна Европа. Засилено е присъствието на части на жандармерията в районите на граничните пунктове с България и Гърция, пише rodopi24, като се позовава на информации в турски медии.

Жандармерията не дава и пиле да прехвръкне, завардени са гишетата на магистралата Истанбул - Одрин, входно-изходните артерии на Одрин и пътищата към България и Гърция, отбелязват турските медии.

Както БЛИЦ вече съобщи, малко по-рано орда от над 1000 бежанци разгроми лагер край Солун и се опитва да пробие на север

Вчера сутринта в интернет се появил призив към бежанците да тръгнат за Одрин, а оттам да поемат за Гърция.

Задържани са 100 мигранти. Афганистанецът Шахмил Ахмед, съпругата му и дъщеря им пътували в автобус от Истанбул за Одрин. При проверка били свалени. „Тръгнали сме за Одрин, после ще продължим за Гърция. Прочетохме призива и тръгнахме. До 7 април ще има движение на бежанци към Одрин“, казал афганистанецът.

Междувременно гръцките медии осведомиха, че около 500 мигранти, които се събраха в четвъртък в поле близо до лагер в Северна Гърция с надеждата да пресекат границата и да избягат в Северна Европа, са прекарали нощта в палатки в очакване на решаващия ден.

Групата, която включва семейства с малки деца, се събра пред лагера след анонимни прививи в социалните медии да предприемат опит да преминат през силно охраняваните балкански граници. В четвъртък избухнаха сблъсъци между мигранти и гръцката полиция, което доведе до задържането на 37- годишен иракски гражданин за съпротива, причиняване на телесни повреди и наранявания на един от служителите на правоохранителните органи, съобщава Kathimerini, цитиран от Фокус.

Плановете на мигрантите принуди гръцките власти да изпратят на място голям полицейски контингент. „За съжаление, някои от търсещите убежище, настанени в структури в Северна Гърция, бяха измамени от дезинформацията в социалните мрежи, въпреки предупрежденията от администрациите на лагерите”, заяви в четвъртък източник от Министерството на миграцията в Атина. 

От началото на 2019-та година в района на Одрин са задържани около 20 000 мигранти, като най-много са от Сирия, Афганистан, Иран, Пакистан.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ