Гърция издаде днес два нови навигационни телекса (Навтекс), обхващащи обширна зона, включително райони, за които Турция смята, че са под нейна юрисдикция, предизвиквайки ново напрежение между двете страни, съобщават световните осведомителни агенции.

В момент, когато Турция полага необходимите усилия за решаване на проблемите в Егейско и Източно Средиземно море чрез диалог, Гърция издаде навигационни предупреждения за провеждане на военно учение, отбелязва агенцията.

Скоро след това турската Навтекс станция в Анталия издаде свое съобщение, в което посочва, че въпросният район е под турска юрисдикция и че гръцките Навтекси са издадени от неоторизирана станция.

В турския Навтекс също така се посочва, че в споменатите зони на Източно Средиземно море ще бъде проведени учебни стрелби в периода от 6 до 8 октомври.

Източници от силите за сигурност, цитирани от Анадолската агенция, заявиха, че Анкара предприема серия от стъпки за решаване на спора с Гърция в рамките на международното право, диалога и добросъседските отношения.

Те посочиха, че Турция обмисля намаляване на обхвата на някои военни учения и дори отлагането им, за да допринесе за постигане на решение.
Въпреки тези добронамерени стъпки, предприети от Турция, отговорът на Гърция цели да попречи на преговорите, подчертават източниците, пожелали анонимност.