НАТО последователно стяга сили към границите на Руската федерация на фона на призивите за военно сдържане на Русия. Това обяви руският военен министър Сергей Шойгу в отговор на изявление на германския министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

"На фона на призивите за военно сдържане на Русия, НАТО последователно стяга сили към нашите граници. Как това вече приключи за Германия и Европа, министърът на отбраната на Германия трябва да знае добре", подчерта Шойгу, намеквайки за резултата от Втората световна война. 

"Сигурността в Европа може да бъде само обща, без да се нарушават интересите на Русия. Но днес именно НАТО не е готов за равнопоставен диалог по този въпрос", твърди руският военен министър.

Той нарече катастрофа резултатите от прилагането на плана на НАТО за "сдържане" в Афганистан. "Освен това изпълнението на плана на НАТО за "сдържане" в Афганистан завърши с катастрофа, с която сега е добре запознат целият свят", подчерта още Шойгу.

По-рано германският министър на отбраната в ефира на радио Deutschlandfunk, отговаряйки на въпрос дали НАТО обмисля сценарии за сдържане на Русия за регионите на Балтийско и Черно море, включително във въздушното пространство с ядрени оръжия, изтъкна, че НАТО трябва да даде ясно да се разбере на Русия, че алиансът е готов да използва и такива средства, които биха имали ранен възпиращ ефект и на никого не би му хрумнало да атакува, например, в района на Прибалтика или партньорите на НАТО в Черно море.

Крамп-Каренбауер подчерта, че това е основната идея на НАТО, тя ще бъде адаптирана към сегашното поведение на Русия.