Един от най-верните съюзници на Украйна - Полша, обяви, че вече няма да доставя оръжия на страната, тъй като дипломатическият спор за зърното ескалира през последните дни. За това съобщава Би Би Си.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че вместо това ще се съсредоточи върху въоръжаването си с по-модерни оръжия.

"Украйна се защитава от бруталната атака на Русия и аз разбирам тази ситуация, но, както казах, ние ще защитим нашата страна. Вече не прехвърляме оръжие на Украйна, защото сега въоръжаваме Полша", каза Моравецки, цитиран от пресслужбата на кабинета си.

Полша отправи заплахи към Украйна заради зърното

Този ход идва на фона на нарастващо напрежението между двете страни. Във вторник Полша привика посланика на Украйна заради коментари, направени от президента Володимир Зеленски в ООН. Той  каза, че „някои нации са симулирали солидарност с Украйна“, което Варшава заклейми като „неоправдано“ по отношение на Полша.

„Ние вече не доставяме оръжия на Украйна, защото сега въоръжаваме себе си с по-модерни оръжия“, каза в интервю за една от полските телевизии Матеуш Моравецки.

Полша призова украинския посланик заради изказвания на Зеленски в Ню Йорк

Спорът за зърното започна след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, което почти затвори основните черноморски морски пътища и принуди властите в Киев да търсят алтернативни сухопътни пътища. Това от своя страна доведе до големи количества зърно, които се озоваха на пазара в Централна и Източна Европа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук