25 войници на НАТО са ранени в Косово след сблъсъците със сръбски протестиращи снощи.

11 от тях са италианци като трима са в тежко състояние. Напрежението нарасна, след като етнически албанци заеха кметските места в Северно Косово след изборите.

 


Протестиращите разпръскваха сълзотворен газ и хвърляха гранати срещу войниците на НАТО. Някои са боядисвали автомобили на НАТО с буквата "Z", за която се смята, че е руски знак, използван във войната в Украйна.

Повредени са били и няколко автомобила на косовската полиция и един автомобил на журналисти. Снимки показват графити със сръбски националистически символи, изрисувани върху тях.

Насилието беше последният инцидент, след като през изминалата седмица напрежението се покачи, а Сърбия постави армията си в състояние на повишена готовност и изпрати повече войници на границата с Косово.

Руският външен министър Сергей Лавров определи ситуацията в Косово като "тревожна" и обвини САЩ, че се месят в тази част на света.

А сръбският президент Александър Вучич ще се срещне днес с посланиците на САЩ, Русия и Китай. Той е наредил на армията да бъде в максимална бойна готовност.

 

Днес косовската полиция и силите на НАТО Кейфор бяха забелязани да охраняват общинските сгради в Звечан, Лепосавич, Зубин Поток и Митровица - четири общини в северната част на страната, където миналия месец се проведоха предсрочни избори. Гласуването беше до голяма степен бойкотирано от етническите сърби, които са мнозинство в тези райони. На кметските постове и в местните общински съвети тогава бяха избрани само представители на етническите албанци или на други по-малки малцинства, съобщава БТА.

Полицията съобщи, че сърбите са се събрали рано сутринта днес в района на три от общинските сгради - в Звечан, Лепосавич и Зубин Поток, но не и в Северна Митровица. В Звечан те са се опитали да влязат в сградата чрез насилие и сълзотворен газ. Ситуацията в града остава напрегната, се казва в изявление на полицията.

Кейфор увеличи присъствието си в четирите общини, включително и в Митровица, и  прикани всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да предизвикат ескалация, като по-специално настоятелно призова "Белград и Прищина да се включат в диалога, воден от ЕС". 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук