Плажовете на Одеса са обявени за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата, което създава опасност за здравето. Това съобщи днес градския съвет в официалния си телеграфен канал "Одеса официално".

"Плажовете на Одеса са признати за негодни за къпане поради значително влошаване на качеството на водата в откритите водни обекти (море, устие) и реална опасност за здравето на населението на Одеса. Къпането на плажовете на град Одеса е забранено", се казва в съобщението.

Съобщава се, че това решение е взето на извънредно заседание на Комисията по техногенна и екологична безопасност и извънредни ситуации към Изпълнителния комитет на Одеския градски съвет.

На свой ред Одеската областна военна администрация (ОВА) отбеляза, че не се препоръчва и разходка по крайбрежието и риболов. Украинските медии публикуваха снимки на появили се по улиците на града плакати, информиращи за забраната за къпане.

Затварят плажовете на Черно море? Здравният министър каза истината ВИДЕО

По-рано Олег Кипер, началник на Одеската ОВА, заяви, че властите препоръчват да не се посещават морските брегове и плажове поради замърсяването на акваторията на Черно море в региона.

Проф. Кантарджиев не издържа и гръмко обяви: След дни в Черно море ще се изтрепат, а хората в наводнените райони... ВИДЕО

Градските власти съобщиха, че в морската вода в близост до брега са открити патогенни микроорганизми, но отрекоха там да е открит причинител на холера.

През последните дни властите в Одеса и местните медии съобщиха, че морето носи боклуци от районите, попаднали в зоната на наводненията след скъсването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук