Имер Селмани, бивш функционер на Демократичната партия на албанците /ДПА/, а сега лидер на Нова демокрация, е третият кандидат за предстоящите в неделя, 22 март президентски избори, който има шансове да стигне до втория тур.
Наричат го македонския Обама. Има висок рейтинг, тъй като освен албанците го подкрепят и македонци, което досега не се е случвало.
Според анкета на Института за демокрация с най-висок рейтинг е кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Георге Иванов – 25,4 %, на второ място е кандидатът на Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и на Новата социалдемократическа партия /НСДП/ Любомир Фръчковски – 12,7 %, а резултатите за Селмани са почти равни с тези на Фръчковски – 12,6 % подкрепа.
Според експертите високият рейтинг на Селмани е резултат на подкрепата и от македонци, което досега не се е случвало, когато става дума за кандидати албанци.
В град Неготино на 120 км южно от Скопие, в който живеят изключително македонци, в анкета на вестник “Дневник” и ТВ А2 мнозинството казват, че биха гласували за Имер Селмани. Мнозина жители на Неготино, в който няма щаб на Селмани, нито билбордове с неговия лик, казват, че вярват на Селмани и нямат никакви предразсъдъци спрямо него за това, че е албанец.
Имер Селмани беше здравен министър по времето на коалицията на ВМРО-ДПМНЕ и ДПА, припомня РТС. Когато след парламентарните избори миналата година ДПА остана извън управлението, Селмани напусна партията и основа Нова демокрация.
Освен Георге Иванов, Любомир Фръчковски и Имер Селмани кандидати в президентската надпревара са и независимият Любе Бошкоски, Агрон Буджаку от албанската партия Демократичен съюз за интеграция, Нано Ружин от Либерално-демократическата партия и Мурише Ходжа от Демократичната партия на албанците. 
За да бъде избран президент още на първия тур, той трябва да спечели 50 % плюс един от гласовете. Очакванията обаче са след две седмици да има и втори тур, на който ще отидат първите двама с най-много гласове от първия тур. На 5 април за държавен глава ще избран кандидатът, за който са подадени най-много бюлетини, като освен това се изисква 40 % избирателна активност, така че вторият тур да бъде признат за състоял се. /БЛИЦ