„Дойдох в Украйна, защото това е правилното. Ако Украйна падне, следващата цел на Русия е България.“ – това заявява Иван Калчев – Глиги, един от българските бойци в чуждестранния легион за защита на Украйна, обединяващ доброволци от 92 страни от цял свят в репортаж на украинското издание „Хромадске“ цитират Оффнюз.

„Мъж във военна униформа се суети в кухнята. В голям тиган подсушава крутони за супата. За обяд днес има грах чорба. В друг тиган задушава месо. „Истинско е, подчертава Иван, не е от консерва“. Позивната на Иван на български език е „Глиги“, в превод на украински „глигански зъб“. Работата в кухнята е неговият фронт.

Иван не е имал военен опит досега. 10 години работил в IT сферата, а после 10 години развивал собствен бизнес. Член е на Зелената партия, чиито представители участват в момента в българското правителство.“ – така представя Глиги украинското издание.

„Дойдох в Украйна, защото това е правилното. Ако Украйна падне, следващата цел на Русия е България. И у нас имаме огромни проблеми с хибридната война, с политическата партия, която е спонсорирана от Путин, с дезинформацията, с уебсайтове, които публикуват фалшиви новини, с хора в интернет, които тролят и се усмихват под снимки на мъртвите. Сега в България има политически конфликт: трябва ли да дадем на Украйна нашите стари съветски оръжейни системи?

Социалистите, мафиотите, корумпираните и подкрепящите Путин хора не искат да ги дадем. Дори президентът вчера заяви: „Ние не искаме да изпращаме българско оръжие в Украйна, защото може да се използва за убиване на българи “. Един момент! Българите сме тук! Ние използваме и българско и украинско оръжие“ – коментира Иван Калчев – Глиги.

Журналистите Христина Коцира и Колян Пастико показват на украинската аудитория лицата на чужденците, които се сражават в Харковска област за Украйна.

БЛИЦ припомня, че Иван Калчев-Глиги в момента се намира в Украйна, където е част от Чуждестранния легион към Териториалната отбрана.