Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани европейските страни да увеличат разходите за отбрана, информира ДПА.
"Това е необходимо не за да бъде изпълнено желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж настоя членовете на НАТО да харчат повече за отбрана, а заради географската близост на Европа до райони като Русия, Сирия и Ирак", коментира Йенс Столтенберг пред германския делови вестник "Ханделсблат". 

"След края на Студената война беше правилно да се намалят разходите за отбрана. Но ако ги намаляваме когато напрежението спада, трябва също да сме в състояние да ги увеличим, когато напрежението нараства - а сега то нараства", посочи още Столтенберг.

На срещата на външните министри на страните в НАТО в петък германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е напълно нереалистично Германия да постигне целта, определена от НАТО през 2006 г., разходите за отбрана да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт, напомня ДПА.

В интервюто за "Ханделсблат" Столтенберг добави, че не вярва преговорите за Btexit между Великобритания и ЕС да застрашат НАТО.