Авторитетното списание “Форбс” публикува вчера списъка на най-богатите хора в света. Сред около хилядата имена на милиардери има само петима души, спечелили богатството си благодарение на своето творчество, съобщи NEWSru Israel.
Първи сред тях са двама знаменити холивудски кинорежисьори – Джордж Лукас и Стивън Спилбърг. Създателите на “Звездни войни” и “Индиана Джоунс” са спечелили по 3 милиарда долара от творческия си труд в киното. През изминалата кризисна година богатството на Лукас е “изтъняло” с 900 милиона долара, а състоянието на Спилбърг е останало практически непроменено.
Редом с тях са и двама милиардери от света на модата. По данни от март 2009 г. “Форбс” оценява личния капитал на моделиерите Джорджо Армани и Ралф Лорън на 2,8 милиарда долара. Италианецът Армани е пострадал значително от кризата – състоянието му е намаляло с 2,2 милиарда долара за една година. Богатството пък на американеца Лорън пък се е стопило с 1,4 милиарда долара.
Единственият писател в света, станал милиардер благодарение на успеха на плодовете на творчеството си, е създателката на серията приказки за младия магьосник Хари Потър – британската писателка Джоан Роулинг. Състоянието й остава непроменено през последната година, като възлиза на 1 милиард долара, посочва Newsru. /БЛИЦ