Оставката на японския финансов министър Шиоти Накагава, който се появи пиян на срещата на Г-7, отново доказа, че алкохолът причинява много неприятности на политиците. Това обаче не пречи на властимащите да обичат алкохола. “Таймс” припомня най-известните пияници в света на политиката.
С пиянските си изцепки е прочут например британският външен министър от 60-те години Джордж Браун. Ако се вярва на слуховете, веднъж на официален прием в Перу Браун поканил на танц някаква особа, облечена в лилаво. Последвал обаче отговор: “Не, първо, вие сте пиян. Второ, това не е валс, а националният химн на Перу. А трето, аз не съм жена, а архиепископът на Лима”. След това пияният министър се накрещял на премиера Харолд Уилсън и скоро подал оставка.
Във всеки случай британецът изобщо не може да стъпи на малкия пръст на руския президент Борис Елцин. Ако се провеждаха състезания сред политиците-алкохолици, Елцин щеше да спечели повече награди от плувеца Майкъл Фелпс, иронизира авторът на списъка. Припомня се случаят, когато Елцин беше толкова пиян, че не можа да слезе от самолета по време на посещението си в Ирландия. Той се спъваше на сцената, а понякога просто се опитваше да дирижира военен оркестър.
Уинстън Чърчил е бил много по-сдържан, но също не е странил от алкохола. Преди да замине за английско-бурската война, той взел със себе си 18 бутилки уиски, 36 бутилки вино и 6 бутилки бренди. През цялата си политическа кариера той не се отказва от алкохола, макар че е имал строго правило: никакъв твърд алкохол преди закуска. В края на живота си Чърчил казва: “Получих повече от алкохола, отколкото той от мен”.
Пристрастието към чашката беше далеч не най-лошата черта на президента на САЩ Ричард Никсън, макар че това създаваше не малко грижи на сътрудниците на неговата администрация. Брент Скоукрофт, негов помощник, си спомня, че в разгара на арабско-израелската война 1973 г., мъртво пияният Никсън отговорил на спешно среднощно обаждане: “А ние можем ли да им кажем “не?”
Ако в цял свят се води борба с пияните шофьори, в Австралия обмислят да въведат проверки за алкохол при политиците. Това предложение не е лишено от основания – премиерът Кевин Ръд през 2007 г. се насвятка в стриптийз бар в Ню Йорк, а неговият предшественик Джон Хауърд призна, че преди своя реч в парламента изпил “няколко бутилки южноавстралийско червено”.
Прякорът на британския премиер от началото на миналия век Хърбърт Хенри Аскуит бил “пийналият”. Той пиел редовно и то през целия си живот. Казват, че се опитвал да се пребори със зависимостта си, разреждайки брендито.
Някога най-младият член на британския парламент и бивш лидер на либерал-демократите Чарлс Кенеди успя да получи извинения от Би Би Си за зададен му въпрос за алкохолизма. След като обаче той беше принуден да признае, че се лекува от алкохолна зависимост, политическата му кариера приключи, посочва Newsru. /БЛИЦ