Кризата в Източна Европа - по тази тема Дойче веле разговаря с Мери Стокс, главен анализатор за региона във водещата агенция за икономически анализи „Ар Джи Ай Монитор”.
Мери Стокс изразява разочарованието си от решението на ЕС да не следва общ план за оздравяване на икономиките в Източна Европа: „Надявах се, че ще бъде договорено общо решение на проблема. Това щеше да разчисти съмненията и да донесе сигурност на Източна Европа с оглед на риска от усложняване на ситуацията”, казва Мери Стокс.

Как коментира тя протеста на шест източноевропейски страни, в това число и България, според които мрачните прогнози на анализаторите и медиите парализират допълнително икономиката?

Опасност от финансово заразяване
„Регионът се намира на много опасно място. Някои медии може би използват доста драматичен език като описват рисковете, но аз вярвам, че те наистина са съвсем реални. Разбира се, трябва да се прави разлика между отделните държави. Чехия, Полша и Словакия се смятат за държави в по-добро състояние. Но фактът, че една и съща група банки, най-вече западноевропейски, са с най-силно присъствие в различните държави в региона, създава опасност от финансово „заразяване”.
Важно е да се разбере, че има опасност и че е необходимо общо решение за ЕС, а не действия за всяка закъсала държава поотделно”, казва Мери Стокс, според която голямата опасност се крие в масовото увеличаване на просрочените кредити.

Тя твърди, че съществува риск в някои страни от Източна Европа да настъпи неплатежоспособност в резултат от рязкото забавяне на икономиките и пресъхване на кредитирането. Кои държави са най-застрашени?

„Унгария и Украйна вече потърсиха помощ от МВФ. Силно застрашени са също балтийските държави и Румъния. Рискова държава е и България въпреки здравата фискална база, бюджетния излишък и добрите публични финанси. Но дори по-стабилни държави като Полша, Чехия и Словакия са потенциално застрашени. Всички те са свързани с все същата група банки от Западна Европа”, твърди Мери Стокс.

Какви са според нея очакванията за Източна Европа по отношение на развитието през следващите няколко месеца?

Предстоят нови сътресения
„Прогнозираме голямо забавяне на икономическия растеж. През 2008 година растежът в България беше около 6 на сто, но за 2009 г.очакваме той да бъде на практика нулев, което е огромно забавяне. Това важи за целия регион. Рецесията в Западна Европа намалява много износа от Източна Европа и заедно с пресъхналото кредитиране се явява като гарант за нови сътресения.”

Кога може да се очаква период на възстановяване?

Прогнозата на Мери Стокс: „За жалост още не сме стигнали дъното – най-лошото тепърва предстои. Възстановяването в Източна Европа ще зависи от това кога ще започне период на възстановяване в САЩ и Западна Европа”, казва Мери Стокс, като изтъква, че не бива да се пренебрегват страничните ефекти на кризата:

„В Исландия и Латвия например кризата доведе до нарастване на политическото напрежение. Боя се, че финансовите затруднения биха могли да предизвикат подобно развитие и в страните от Източна Европа.” /БЛИЦ