"Въпреки всички предупреждения към европейците от страна на САЩ още от времето на Роналд Рейгън Европа увеличаваше суровинната си зависимост от Русия. Германия навремето се заричаше да ограничи дела на руския газ в своето потребление до 25 % от цялото количество. Сега делът е 42 %!
Сценарият за”финландизация” или 100-процентова газова зависимост е напълно реален за Европа, която започва да нервничи. Искам да обърна внимание, че Китай е много по-предпазлив от Европа и не се свърза с руската тръба". Това казва в интервю за РИА “Новости” Маршал Голдман, известен американски “съветолог”, по-късно “кремълнолог”, заместник-директор на Дейвис центъра по руски и евроазиатски изследвания към Харвардския университет. Неговата последна книга “Нефтодържава: Путин, властта и новата Русия” предсказа все по-доминиращата роля на Русия в света при засилваща се зависимост на Запада.
“За никого не е тайна, че най-мощното оръжие на Русия при преговорите със Запада са нейните газопроводи. Петролът може да бъде заменен и той не е толкова свързан с петролопроводите – може да се доставя и с танкери. Но монополът на Русия върху газопроводите от изток на запад може напълно да се използва като инструмент за отстояване на политически интереси и твърд отпор, ако й бъде отправено предизвикателство”, казва Голдман. “Струва ми се, че Западът, който плаши света с връщане на Студената война, така и не разбра какво се случи през тези години. В момента Русия се намира на своя исторически пик – никога в миналото, нито по време на царете, нито по времето на генералните секретари, страната не е била толкова мощна благодарение изключително на своите ресурси. По време на Студената война, когато светът беше управляван от ядрените арсенали, Западът имаше паритет със СССР. Сега, когато светът се управлява от петрола и газа, ние няма какво да противопоставим на Москва. Лостовете за влияние са много слаби – да бъде изключена от Г8, да не бъде допусната в Световната търговска организация. Но откровено казано, това няма да подкопае руската икономика, защото нейните основни стокови групи са пак петролът и газът и оръжието”, казва Голдман. /БЛИЦ