Най-оспорваният журналист в Хърватия, собственикът на вестник “Национал", Иво Пуканич бе убит при бомбен атентат. Експлозивът е бил поставен под колата на Пуканич. Президентът Стипе Месич осъди атентата като "тероризъм", а премиерът Иво Санадер заяви, че няма да позволи Хърватия да се превърне в Бейрут.
При експлозията в хърватската столица Загреб снощи освен Пуканич, загина и директорът на рекламния отдел на “Национал” Ивица Франич. Инцидентът стана към 18:20 часа местно време (19:20 ч. българско време). Взривното устройство било поставено под колата на Пуканич "Лексус", която била паркирана пред сградата на редакцията на вестника в центъра на Загреб.

47-годишният Иво Пуканич е хвален за работата си, но е считан за противоречива фигура. Критикуван е за прекалено тесните си връзки с някои политици и с публична личност, смятана за бос на организираната престъпност. През 2003 г. Пуканич спечели наградата на Хърватската прес асоциация за интервюто си с бившия хърватски генерал Анте Готовина, който тогава още се укриваше от властите. Преди шест месеца Пуканич заяви, че някой се е опитал да го убие пред дома му. Поставен беше под охрана, но през август тя бе свалена по негова молба.

Този взрив означава, че "тероризмът е станал факт по улиците" на хърватската столица, реагира хърватският президент Стипе Месич. По националната телевизия той заяви, че престъпните кръгове по безпрецедентен начин провокират държавата. "Сега въпросът е или те, или ние", каза държавният глава.
Премиерът Иво Санадер заяви на пресконференция, че няма да позволи Хърватия да се превърне в Бейрут. "Това вече не е просто борба срещу организираната престъпност. Това е нещо, срещу което всички ние в Хърватия ще се опълчим", подчерта Санадер.
Главният редактор на високотиражния вестник "Ютарни лист" Давор Буткович каза, че за съжаление случилото се означава, че държавата е изгубила поредния рунд в битката с престъпността. Това е тежък удар за хърватската политическа система, който показва, че тя е неефикасна в борбата с престъпността, смята той.

Това е поредната проява на насилие, разтърсила тази година хърватската столица, отбелязват световните агенции. В началото на октомври показно бе убита 26-годишната дъщеря на хърватския адвокат Звонимир Ходак, защитник на екстрадирания наскоро от Австрия в Загреб о.з. генерал Владимир Загорец. След убийството премиерът Санадер уволни министрите на вътрешните работи и на правосъдието и обяви война на мафията. Борбата с организирана престъпност и корупцията е едно от главните изисквания, които Хърватия трябва да изпълни, за да приключи догодина преговорите за присъединяване към Европейския съюз. /БЛИЦ