Лидерът на "Ислямска държава" (ИД) Абу Бакр ал Багдади, убит през изминалите почивни дни,  е бил идентифициран по чифт гащи, написа британският в. Гардиън.

Според представител на контролираната от кюрди милиция Сирийски демократични сили (СДС) член на групировката е проникнал в най-близкото обкръжение на водача на екстремистката мюсюлманска организация.

Боецът е заживял в сградата в северното сирийско село Бариша, която е била последното скривалище на лидера на терористите, станал част от личната охрана на ал Багдади и откраднал част от долното бельо на шефа на ИД. Гащите са били предадени на американците.

След анализ на ДНК в управлявана от САЩ лаборатория е било установено със стопроцентова сигурност, че става дума за ал Багдади. Неназованият кюрд  по време на операцията по ликвидирането на лидера на терористичната организация е бил в сградата, ударена от американските въоръжени сили.

Джихадист №1 е бил убит в нощта на 26 срещу 27 октомври. Министерството на отбраната на САЩ е обявило, че тленните останки на ал Багдади са били разпръснати на неназовано място в морето. По подобен начин е бил погребан убитият на 2 май 2011 г. водач на "Ал Кайда" Осама бин Ладен.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ