Ужасите на Холокоста продължават да ни преследват и до днес. Учени от Изследователския институт в Мюнхен открили буркани, съдържащи части от тела и мозъци на жертвите на ужасяващите експерименти, провеждани в концентрационните лагери, съобщи rt.com.
Макс Планк от Психиатричния институт в Германия направил мрачното откритие при ремонтни дейности още миналата година, но едва сега тази информация добива публичност.

Мострите от хора, открити в буркани, били използвани от нациския невролог Julius Hallervorden, който извършвал голяма част от изследванията си върху мозъка на екзекутирани затворници от концентрационните лагери, включително Аушвиц.

"Смутени сме от откритията си, както и от това, че липсват достатъчно данни за подобни „изследвания” в архивите", коментират специалисти. Те се ангажираха да актуализират данните си и да ги извадят на бял свят при пълна прозрачност.

Вече е сформирана специална група, чиято цел е да идентифицира жертвите, с цел погребването на намерените останки.

Hallervorden бил ръководител на катедрата по невропатология във Вилхелм институт по време на Втората световна война. Той бил изправен по време на Нюрнбергския процес, за да отговаря за престъпленията си и човешките проби, които взимал от концентрационните лагери.

"Тези мозъци са прекрасен материал - на умствено изостанали, на деформирани от детски болести хора. Разбира се, че работя с мостри от мозъците на тези хора. Не е мой проблем откъде са ми предоставени и как са стигнали до моята лаборатория", коментирал докторът по време на процеса.

Институтът получил материали и по отношение на известния като Ангела на смъртта нацист Йозеф Менгеле. Той е известен с работата си в Аушвиц и по-конкретно с ужасните си експерименти върху възрастни и деца без упойка.

Той инжектирал децата директно в очните ябълки. По време на неговите опити загиналите деца са хиляди. Само за нощ той успял да убие 14 двойки близнаци, само за да задоволи любопитството си.

За разлика от него Hallervorden чрез изследванията си открил дегенеративно мозъчно заболяване. Синдромът в началото бил наречен на негово име, но след като станало известно, че за целта на изследванията си той ползвал човешки части от жертвите на лагерите, етична комисия отнела това право.

Източник: Петел