До 2012 година IPv4 адресите ще се изчерпат и това ще доведе до раздробяване на интернет на по-малки парчета. Предупреждението отправи в последния си доклад изследователската компания Nemertes.
Недостигът на нови IP адреси ще принуди фирмите да изграждат частни "наслоени" мрежи, вместо да разчитат на публични домейни, твърдят анализаторите.

Осигуряването на множество независими маршрути до даден адрес – т.нар. "multi-homing", както и нарастващата мобилност оказват натиск върху днешната логическа инфраструктура на интернет. В резултат на това интернет се раздробява на по-малки групи от мрежи, коментира Майк Джуд от Nemertes.

Наскоро от Американския регистър на интернет номера (ARIN) също предупредиха, че до две години IPv4 адресите ще се изчерпат. Само през 2008-а година светът е изконсумирал близо 200 милиона адреса. В своя доклад "Notice of IPv4 Address Depletion", регистърът приканва компаниите да започнат преход към новата IPv6 система, която има по-голям капацитет.

Дори и това обаче няма да е достатъчно, за да се избегне задръстването, опасяват се от Nemertes. Компаниите са закъснели с плана за миграция към IPv6, като само 1% от тях са започнали ъпгрейд към новата система, сочи проучване на анализаторите.

Интернет, разбира се, няма внезапно да спре да работи. Но ограниченията в пропускателната способност на мрежата ще възпрепятстват навлизането на следващо поколение приложения, заключават от Nemertes.

Повечето специалисти очакват IPv4 и IPv6 мрежите да съществуват паралелно в продължение на няколко години. Най-голямата трудност на прехода изглежда е да се преработят приложенията за IPv4 за работа на IPv6 мрежи, а не проблемите с пускането на IPv6 мрежи. /TechNews.bg