"В преговорната рамка трябва да има ясна разпоредба, че македонският език е един от езиците, които ще се използват в рамките на ЕС. Що се отнася до конституционните промени Скопие ще трябва да поиска те да бъдат на реципрочна основа и ще настоява София да признае македонско малцинство", заяви Павле Траянов, председател на Демократическия съюз, който участва в срещата на управляващата в РС Македония коалиция.

Днес по покана на премиера на Димитър Ковачевски се обсъжда текстът на френското предложение за преодоляването на спора с България и сваляне на българското вето пред членството на Северна Македония в ЕС.

Траянов заяви, че ще настоява да бъдат предоставени и двете предложения, за да бъдат консултирани с експертите, след което партията му ще излезе със своя позиция.

"Настояваме в преговорната рамка да бъде ясно записано, че македонският език е един от езиците, които ще се използват в рамките на ЕС", каза Траянов.

Относно конституционните промени партията му ще иска това да стане на реципрочна основа и македонците в България също да бъдат признати и по-конкретно правата им според решенията от Страсбург.

Председателят на ДС смята, че във вътрешнополитически план трябва да бъдат преодолени различията и независимо от етническата и религиозната принадлежност, да се постигне единство по предложението на Франция, съобщава БГНЕС.