Американка, която се опитва да продаде матката си в сайт в интернет, лобира за правото да се продават органите, които трябва да бъдат отстранени по медицински причини, за да се покрият разходите за операцията, съобщават световните издания.

24-годишната Патриша Пракаш има миома - незлокачествено новообразувание, което се появява в мускулния слой на матката. Поради това, скоро може да се наложи органът да бъде отстранен.

За да покрие разходите за операцията, онлайн учителката от Еврика, щата Монтана, е публикувала обява за продажбата на матката си за $ 969 в Etsy, но страницата бързо била премахната. Тогава жената подала петиция към американското правителство с искане да легализира продажбата на органи, които трябва да бъдат отстранени по медицински причини.Патриша казва, че почти всички жени в нейното семейство от страна на майка й им се е наложило да си премахнат матките поради даденото заболяване на възраст между 20 и 30 години.

„Времето за подобна операция и за мен наближава и се притеснявам, че може да се наложи да похарча много пари за операция. Затова реших да продам матката си“, обяснява жената. - Тъй като тя трябва да бъде отстранена по медицински причини, защо да не се спечелят междувременно малко пари - макар и само за да платя болничните сметки".Според Пракаш, петицията „все още не е получила особено внимание“ - и въпреки че страницата в Etsy, която жената създала, за да „увеличи публичността“, е премахната, тя планира да създаде нови в eBay и Letgo.

„Знам, че само моят случай едва ли ще е достатъчен за промяна на някакви закони, отбелязва Патриция. - Просто се надявам, че моята петиция ще привлече вниманието към подобни ситуации.

Превод и редакция: БЛИЦ