Вече втора година коронавирусната инфекция не позволява на хората да живеят нормално на всички континенти по света. 

Хаосът, паниката, страхът, хиляди смъртни случаи, срината икономика са само малка част от негативните последици от Covid-19. Но само в една държава пандемията е оказала положително въздействие върху живота на хората, пише Science Alert.

Преди да стигнат до това заключение, учените анализираха тенденцията на смъртност между 2016 и 2020 г. Те създадоха модел, според който успяха да разберат колко животи биха могли да бъдат спасени, ако не беше коронавирусната инфекция.

Учените са изследвали показателите не на всички страни, а само на 29. Сред тях са били: САЩ, Нова Зеландия, Южна Корея, Израел и още 25 държави.

Общо 979 000 души са загинали в тези страни поради пандемията. Скокът на смъртността обаче не се наблюдава навсякъде. Оказа се, че в Нова Зеландия смъртността е намаляла с 2500 души.

Защо се е случило това е неизвестно. Лекарите предполагат, че мерките за карантина са по-отговорни в Нова Зеландия, отколкото в други страни. Поради това честотата на други опасни вируси и бактерии е намаляла. Може би причините са свързани не само със спазването на правилото по време на локдауна, но и с фактори като:

високо ниво на ваксинация сред населението;

няма проблеми със затлъстяването;

климатични условия.


Но е твърде рано да се правят изводи за въздействието на коронавирусната инфекция върху човешкия живот, уверени са учените. Ще отнемат години, за да се получат необходимите данни.

Превод: БЛИЦ