Когато Ашрита Фурман растял в Куинс, Ню Йорк, той бил повече умен, отколкото мускулест. Той бил високо момче, което се справяло отлично в училище, но не и в спорта.
Днес обаче 62-годишният Ашрита, който е управител на хранителен магазин, е пример за атлетична сила. Той може да кара велосипед с едно колело, докато жонглира, да се разхожда с косачка, която държи с брадичката си, както и да скача на пого стик с часове. Ашрита Фурман се е превърнал в нещо като супер атлет в името на подобряването на колкото се може повече рекорди на Гинес.

“Почитател съм на Гинес от дете. Постоянно разнасях книгата с мен. Просто ми харесва идеята да бъдеш най-добрия в света в нещо и то не за задоволяване на егото, а като цел, която трябва да постигнеш“, споделя Фурман пред Business Insider, цитиран от profit.bgТой подобрява първия си рекорд през 1979 г., а сега се смята, че е скупил около 630. Той все още държи около 207 от тези рекорди, включително световния рекорд за притежател на най-много световни рекорди.

Някои от тези рекорди са удивителни, а други просто са странни. Той изкачва планина, скачайки на пого стик, пробягва маратон, докато жонглира и бута портокал с носа си 1.6 км.

Ето и още няколко забележителни рекорда, които държи в момента: най-много бирени бутилки, отворени с трион за една минута, най-много желирани бонбони, изядени с пръчици за една минута, издухване на монета на най-голямо разстояние (4.90 метра) и най-бързо изминаване на един километър на пого стик, докато жонглира (23 мин. и 28 секунди).

Фурман има вкус и към някои по-опасни рекорди. Например изгасяване на горелка само с езика си. Той е вдъхносен от ученията на противоречивия духовен лидер Сри Чинмой. Роденият в Индия Чинмой пристига в Ню Йорк през 1964 г. и отваря център за медитация, проповядвайки мир и хармония в света.

Скоро неговите последователи се разпространяват в цял свят. Чинмой се среща с уважавани световни лидери, като Нелсън Мандела и Дезмънд Туту, но много негови бивши ученици твърдят, че е злоупотребявал с тях.Но Ашрита е окуражен за рекордите и от дългогодишната си любов към Книгата на Гинес. „Спомням си, че я четях под завивките през нощта“, разказва той. Любопитно съвпадение е, че книгата на рекордите се появява в същата година, в която е роден Фурман – 1954 г. „Животът ми до известна степен е обвързан с Книгата на Гинес“, казва по този повод Ашрита.

Той подобрява първия си рекорд през 1979 г., като прави 27 000 последователни завъртания на обръч около кръста си в спортна зала в Манхатън. Оттогава той обикаля света, подобрявайки рекорди. Сега Фурман подобрява по един рекорд на седмица.

Най-често той разглежда Книгата на Гинес за забавна категория, след това започва да тренира, за да подобри рекорда. Ашрита се бори също да си върне старите рекорди, на които някога е притежател. Той дори е измислил няколко категории за световни рекорди, включително най-бързо пробягана миля с яйце в лъжица.

Фурман никога не позволява на провала да го смаже. „Не гоня успеха, гоня прогреса“, споделя той. Тази решителност му помага да постави рекорд за най-бърз маратон, докато жонглира, въпреки че има проблем с окото в последните 12 км от бягането.
Неговата слава не му печели по-специално отношение от хората от Гинес. Подобно на всички участници, Фурман трябва да внимава всичките му опити да са записани на видео и да стават в присъствието на официални свидетели. И след това трябва да чака шест месеца, за да може Книгата на Гинес да провери всеки опит за подобряване на рекорд.Фурман прекарва дните си в медитация, работа в магазина си за здравословни храни и тренировки за следващия голям опит. Някои от подвизите му, като рекорда за най-много разрязани ябълки във въздуха с меч за една минута, изискват тренировки месеци наред. В други просто се впуска през глава.

Той е убеден, че стремежът му към подобряване на рекорди е част от човешката природа. „Като човешки същества ние сме програмирани да искаме да надминем себе си“, споделя Фурман.