Руските военни изпитаха най-новата ракета за националната система за противоракетна отбрана.

Тестовете са извършени на полигона Сари-Шаган в Казахстан. Изстрелването беше успешно. Това показва, че най-новата ракета може да се използва за поразяване на цели под формата на балистични ракети и космически кораби, пишат агенциите.

На видеокадрите можете да видите процеса на подготовка на ракетата от националната система за ПРО за изпитания и самото изстрелване. След като ракетата беше поставена в стартовата шахта и всички нейни системи бяха успешно отстранени, беше изстреляна самата ракета. Експертите обръщат внимание на невероятното ускорение на ракетата още при излизането й от шахтата.

Само за няколко секунди ракетата измина разстояние от няколко километра и изчезна зад облаците. Благодарение на тази скорост става съвсем очевидно, че дори балистични ракети, летящи с голяма скорост, могат да бъдат успешно прихванати.

Руската страна редовно тества ракети за системите за противоракетна отбрана. Това показва, че на подобни оръжия се обръща голямо внимание, особено на фона на нестабилността в отношенията между Москва и Вашингтон през последните години.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук