Стотици хиляди алжирци масово излязоха днес на улиците, главно в центъра на столицата, за да протестират срещу удължаването на мандата на президента Абделазиз Бутефлика, предават световните медии. Това са най-големите протести срещу 20-годишното управление на държавния глава, започнали миналия месец. В понеделник Бутефлика обяви отлагане на президентските избори, насрочени за 18 април.
 
Това е четвъртият пореден петъчен ден на национални протести срещу 82-годишния президент. Много демонстранти излязоха след петъчната молитва по улиците, загърнати в национални знамена в червено, зелено и бяло.

В Оран, Константин и Анаба - втори, трети и четвърти по големина градове в страната, също има значителна мобилизация, според журналисти и местни медии. Алжирци демонстрираха и в други градове, показват кадри, публикувани в социалните мрежи.

В столица Алжир мъже, жени и деца се разхождаха в празнична атмосфера по булеварди и улици около централно кръстовище с емблематичната сграда на пощата в сърцето на града. Кръстовището беше почерняло от народ, както и улиците, които водят към него, а множеството изпълваше повече от 2 километра по широка пътна артерия.

"Искахме избори без Бутеф, а се оказваме с Бутефлика без избори", се чете на плакат. "Когато казваме "не на пети мандат", той (Бутефлика) ни казва "тогава запазвам четвъртия", пише на друг.  Процесията е като цяло мирна, в съответствие с лозунгите на протеста - движение, невиждано досега от избирането на Бутефлика преди 20 години.

Когато част от колона демонстранти стигна до заграждения, блокиращи улица, водеща към президентството и започна да се връща обратно, стотина младежи хвърляха камъни по полицаите, които ги отблъснаха. Няколко души бяха ранени при сблъсъците, продължили около половин час.