На фона на започващата скоро избирателна кампания и на реалната терористична опасност германското контраразузнаване, формално известно като Ведомство за охрана на Конституцията, и външното разузнаване ежедневно предупреждават за руски кибератаки, пише вестник „Независимая газета“, цитиран от "Фокус".
По искане на федералното правителство двете служби са представили секретен доклад, по американски пример, за възможно руско влияние при изборите за бундестага. Това е било потвърдено пред вестника Welt от правителствени инстанции, но засега в Берлин се въздържат от коментари. Съобщава се само, че кабинетът не е решил каква част от анализа може да бъде достъпна в самото правителство и каква извън него. 

„В политиката цари страх пред руските хакери, тъй като веднъж манипулирали изборите в САЩ, то сега те могат да се прицелят и в изборите за бундестага“, пише германският вестник Spiegel. Освен това ръководителите на германските тайни служби настоятелно предупреждават срещу опасността от руски хакери.