В Саудитска Арабия група от 35 консервативни религиозни дейци изпратиха до Министерството на информацията и културата писмо с искане да бъде забранена появата на жени на телевизионния екран както в качеството им на журналисти, така и като интервюирани.
Според фундаменталистите забраната трябва да обхване и публикуването на снимки на жени във вестниците и списанията, съобщи Фокс нюз.
“Нито една саудитска жена не бива да се появява по телевизията, независимо по какъв повод. Нито една снимка на жена не бива да се появява в саудитските вестници и списания”, се казва в изпратеното наскоро писмо до министъра. В посланието се иска още да бъде забранено излъчването на музика и музикални програми.
Особено възмущение сред привържениците на традиционния ислям предизвикаха реформите, проведени от предишното ръководство на министерството. Тогава на жените не само беше разрешено да работят в телевизията като журналисти и да се появяват на екран с открити лица, но дори да взимат интервюта от мъже. Авторите на писмото заявяват, че новото ръководство трябва да спре тази практика, която според тях противоречи на основите на исляма.
Според Фокс нюз въпреки нарастващия натиск върху министерството подобни обръщения едва ли ще доведат до по-строга негова политика. Назначаването на 14 февруари на нов министър на информацията и културата стана заедно с отстраняването от министерството на най-твърдите консерватори и привърженици на фундаментализма.
ЛентаРу припомня, че официалната религия в кралството е ислямът, а шериатът се прилага като наказателен кодекс. В страната е узаконена дискриминацията по полов признак, на жените е забранено да участват в избори и дори да управляват автомобил. При това забраната засяга не само местните жени, но и пребиваващите там чужденки. /БЛИЦ