Предсказанията за бъдещето винаги са интересували хората. Някои от тях се сбъдват, други се оказват пълна измислица. Много от пророчествата се тълкуват нееднозначно и могат да имат един или друг смисъл. Но въпреки това, в историята има не малко известни случаи, когато ужасни пророчества имат съвършено конкретен характер и се сбъдват до най-малките детайли.
Император ТиберийОще преди да стане император на Рим, Тиберий е експерт по астрономия. Той обича да наблюдава небесните тела в обсерватория, построена специално на скала. Астролозите са неговите чести гости: той слуша техните предсказания с усмивка и след това безмилостно ги хвърля в бездната, не вярвайки в пророчествата на шарлатаните.

Но астрологът Тразилий го изненадва. Той предсказва на Тиберий, че ще стане римски император. Със скептична усмивка Тиберий го пита: „А своята съдба знаеш ли? Кога ще умреш?” След като прави нужните изчисления, пребледнелият астролог промърморва: „Искате да ме убиете сега, но няма да го направите”. Тиберий е толкова впечатлен, че пуска астролога на свобода. Впоследствие, като император, често се обръщал към Тразилий за съвет. 


Графинята Агнеса ЛанскоронскаяВ района на Минск има исторически и архитектурен паметник – дворцовия замъкът Несвиж, основан през 1583 г. от княз Радзивил. Князете обитават този замък до началото на Втората световна война. В края на XVIII век в него се заселва племенницата им Агнес, която остава без родители.

Младото момиче се скита безкрайно в богато обзаведените стаи и се възхищава на украсата. Найсилно е привлечена от картина на Тициан – тя изобразява красива, тъмноока, усмихната жена с изящна коса. Веднъж момичето решава да посети нарисуваната красавица през нощта и остава поразена – Агнес има усещането, че жената от картината иска да й каже нещо. Отива до картината с горяща свещ в ръка.  Какво точно се привижда на Агнес - не е ясно, но тя изведнъж започва да крещи с всичка сила и припада. Слугите успяват да я свестят, но момичето категорично отказва да говори за случилото си. От този ден насетне тя никога не прекрачва прага на стаята, в която виси картината.

Когато Агнес се превръща в млада красива жена, от нея е очарован млад мъж, който й предлага брак. На сватбата, чичото на Агнес, внезапно хваща племенницата си за ръка и я повежда в стаята с картината, която през всичките тези години всява ужас в нея, и затваря вратата. Човекът има намерение само да избави момичето от безпричинните според него страхове и смята този метод за ефективен. Момичето се дърпа, крещи, тропа по вратата и се моли да я пусне на свобода. А после изкрещява с всичка сила: „Наистина ли не разбирате, че тази картина ще ме убие?” Изплашеният Радзивил отваря вратата, в същия миг се чува грохот – картината пада от стената и убива младата графиня, отрязвайки глава й.


Александър IIРоден през 1818 г. в Москва, Александър II е убит в терористичен акт. Когато е много млад, майка му, императрица Александра Федоровна, иска да знае каква съдба очаква синът й. По това време в столицата един от най-популярните гадатели е уродливият Фьодор. По заповед на императрицата му е зададен въпрос за съдбата на наследника. Уродливия глупак я уверява, че на бъдещият цар му предстои да извърши много славни дела, че ще бъде могъщи силен, но го очаква смърт „в червени ботуши“.

Никой не разбира какво означават странните думи на Фьодор. Значението им става ясно едва след 63 години. В каретата, в която царят пътува, е поставена бомба от терорист. В резултат на експлозията са откъснати двата крака на Александър и той умира от загуба на кръв, която тече като потоци от раните в разкъсаните му ботуши. Интересно е, че подобен инцидент се случва 14 години по-рано. В Сергиевия манастир, един от послушниците губи разсъдъка си. Той нахълтва в стаята на настоятеля със запалена факла в ръката, втурва се към портрета на царя, висящна стената и буквално изгаря двата крака върху изображението. След това изскача на двора и започва да крещи, че вече от нищо не се страхува и могат да правят с него каквото си поискат. Откаран е в клиника за душевноболни. За странното му поведение се сещат 14 години по-късно, след извършения атентат.


Джон КенедиПрез 1956 г. в американските вестници се появява пророчество на тогавашната популярна астроложка Жан Диксън: тя твърди, че след четири години страната ще се управлява от нов президент, демократ. Освен това, ясновидката предрича смъртта му: според нея президентът илище бъде убит, илище умре от собствената си смърт – но със сигурност на работното си място. И наистина в посочената година се провеждат избори, които са спечелени от Джон Кенеди, младият представител на Демократическата партия. А през 1963 г. той е застрелян в Далас. 
Източник: trud.bg