Компанията е продала 425 млн. устройства с аудио плейър.
Tри нови музикални телефона допълват развлекателните услуги на Nokia. Моделите 5730 XpressMusic, 5330 XpressMusic и 5030 ще съживят музиката с екстри, предоставящи на феновете лесен достъп до изпълненията, която обичат, съобщава TechNews.bg. Nokia 5730 XpressMusic e първото музикално-оптимизирано устройство, което предлага цяла QWERTY клавиатура за бърз обмен на съобщения.

„Сърцето” на това музикално устройство е специалният XpressMusic хоумскрийн, създаден да предоставя достъп и динамична информация за музиката, контактите, игрите, и-мейлите и календара. Бързият достъп до музикалното меню дава възможност на феновете светкавично да отварят музикалните си файлове, както и да отидат в Nokia Music Store, където да намерят информация за артисти и музика, която да запаметят директно на телефона си.

Със специалните „гейминг" бутони, Nokia 5730 XpressMusic е джаджа от ново поколение, която се очаква на пазара през втората половина на годината на цена от 280 евро преди облагане с данъци. Nokia 5330 XpressMusic, с острия си „отрязан” дизайн, е устройство за музика и поддържане на връзка с всяка социална мрежа. Специалните XpressMusic бутони от страни на дисплея осигуряват мигновен достъп до музиката в телефона. Стандартният 3,5- милиметров жак предлага кристално чист звук за всякакви слушалки, а удълженият живот на батерията осигурява повече от 26 часа време за слушане.

В допълнение 5330 XpressMusic предлага достъп до социалните мрежи Ovi, Facebook и MySpace. Телефонът се очаква на пазара през втората половина на 2009 с цена на дребно от 160 евро.
Nokia 5030 е първият телефон на компанията с вътрешна ФМ радио антена, която премахва нуждата от слушалки или външни колони за слушане на радио. Специалните бутони за избор на радио станция, които са от страни на устройството, допринасят за името на модела - XpressRadio.  Nokia 5030 е портативно ФМ радио устройство, подходящо за страните, където радиото все още е основен източник на новини и музика. Батерията на Nokia 5030 предлага до един ден слушане на радио и до 10 часа време за разговори. Моделът е снабден с мощен спийкър и се предлага в два цвята – графит и червено. Nokia 5030 се очава през второто тримесечие на 2009 с цена на дребно от 40 евро преди облагане с данъци.

Същевременно компанията представи услугата Comes with Music, както и Nokia Music Store на нови пазари, като направи по-лесно интегрирането на тези възможности едновременно за мобилен телефон и компютър. Дигиталният музикален плейър в телефона става едовременно каталог, магазин и платформа за музика. "Продали сме повече от 425 милиона устройства с дигитален музикален плейър и над 700 милиона с ФМ радио, което ясно показва, че мобилният телефон се превърна в устройство за слушане и пренасяне на музика", каза Джо Харлоу, мениджър в Nokia.

Nokia Music Store в момента е на пазара в 15 страни на три континента и позволява на хората да разглеждат и купуват музика, да получават препоръки или да търсят любимите си изпълнители, песни или албуми директно чрез мобилния си телефон. Софтуерът Nokia Music for PC улеснява организирането и трансфера на музика между компютър и мобилен телефон, записването на дискове, както и откриването, стрийминга и тегленето директно от Nokia Music Store.

Мексико е поредната страна, в която Nokia представя Nokia Music Store, като в следващите месеци ще последват Португалия, Норвегия, Южна Африка и Полша. Comes with Music дава възможност за неограничен брой тегления от Nokia Music Store за цяла една година или 18 месеца. Клиентите могат да избират между милиони песни, които да теглят и запазват, дори когато изтече тази една година.

В момента Comes with Music се предлага в Англия и Сингапур, като се очаква да се появи в Австралия, Германия, Италия и Швеция до три месеца. Най-новите попълнения Nokia 5730 XpressMusic и Nokia 5330 XpressMusic ще се предлагат като апарати, поддържащи Comes With Music на определени пазари. /БЛИЦ